Értékek ütközése

Megszűnik a rutinvizsga.

Előrebocsátom, hogy nekem nincs jogosítványom. Viszont naponta járok Budapest utcáin és persze szerte az országban utazom, így aztán kialakult bennem az a vélemény, hogy a jogosítvány megszerzésének időtartamát elsősorban nem a rutinvizsga eltörlésével kellene csökkenteni. Sőt.

Mi több, nem biztos, hogy jogosítványt kellene adni olyan ember kezébe, aki az eddig 30 perces forgalmi vizsga helyett 50 perceset teljesítve már "kifárad."

Azt hiszem, vannak olyan szolgáltatások, ahol a közösség érdeke, az, hogy számára mi az érték, előbbrevaló kellene hogy legyen annál, ami az egyén számára érték. Arra gondolok, hogy az egyénnek az az érték, ha minél hamarabb, minél olcsóbban, minél kevesebb nyűggel és "fáradtsággal" jut jogosítványhoz. Eközben azonban a közösség, a társadalom érdeke az, hogy a közlekedés, mint olyan biztonságos legyen. Ezt a célt viszont biztosan nem a rutinvizsga eltörlésével fogjuk elérni. Amit elérünk, az legfeljebb annyi lesz, hogy még inkább megerősítjük az emberekben azt, hogy a befizetett pénzükért nekik jár a jogosítvány, és tudni már nem is kell érte szinte semmit sem.