Standardizálj divatosan!

Mit is jelent a standardizálás, a standard munka? A Lean Szótár szerint "a munkavégzés általunk ismert legjobb módja". Olyan módszer, ami már sok alkalommal bizonyította, hogy hatékony, olcsó, biztonságos és jól működő.

Sokan azt hiszik, hogy a szabvány folyamat lélekölő, hogy nincs szükség arra, hogy a benne dolgozók kreatívak legyenek, hogy az ilyen folyamatok működtetéséhez nincs szükség másra, mint gondolatnélküli biorobotokra. Ez természetesen nem igaz, hiszen a körülmények, a piac folyton változnak, ezért a szabvány folyamatnak, a standard munkának is változnia kell. Alkalmazkodnia kell a megváltozott körülményekhez, mivel ami tegnap még a legjobb volt, az ma már nem az.

 

Ha megkérdezik tőled, hogy szerinted melyik az életnek az a területe, ahol mindannyian valamilyen szabványt követünk, de mégsem vagyunk egyformák, unalmasak és szürkék, és ráadásul életünk ezen területén folyton (és önként!) alkalmazkodunk a megváltozott körülményekhez, akkor vajon eszedbe jut-e a divat?

 

Mert mi is a divat? Valahol valakik eldöntik, hogy jövőre a narancssárga lesz az egyik divatszín. Mi pedig engedelmesen narancssárgába öltözünk, mert ez lesz a jövő évi tavaszi-nyári szezon egyik szabványa, standard viselete.

 

De vajon mindenki tetőtől talpig narancssárgában lesz? Mindenki ugyanolyan narancssárga árnyalatot fog hordani? Vagy lesznek olyanok, akik csak a blúzon vagy a szoknyán vagy a kiegészítőkön hordanak majd narancssárgát? Divatosak, szabványosak lesznek-e ők is? Igen!

 

Egy-egy szín divatos lehet, de az nem azt jelenti, hogy mindenkinek minden alkalommal, tetőtől talpig ugyanolyan színben kell pompáznia. A saját kreativitásod is bele kell tenned a szabványba, hogy elmondhasd: divatos vagy. Két, tökéletesen egyformán öltözködő nőt (vagy férfit) senki nem mondana divatosnak, ellenben kicsit megmosolyognák őket.

 

Sok munkahelyen elvárás az "üzleties megjelenés", aminek én személy szerint nem vagyok nagy híve, de hát ezt a standardot nem én alakítottam ki. Az üzleties megjelenés férfiak esetében öltönyt, nők esetében kosztümöt jelent. De elő van-e írva, hogy férfiak csak fekete öltönyt, fehér inget és zöld nyakkendőt, nők csak fekete szoknyát, sárga blúzt és fekete blézert hordhatnak? Szerencsére igen kevés helyen írják elő ezt ennyire szigorúan. A szoknyahosszba lehet beleszólás, de az anyagot, a színt és a kiegészítőket többnyire magad választhatod meg, a lényeg, hogy belül maradj az "üzleties megjelenés" definícióján.

 

A standard munkafolyamat során tehát a már kialakított és elfogadott munkafolyamat lényegi elemére kell koncentrálni (mint az üzleties megjelenés esetében arra, hogy komoly, megbízható, decens külsőt mutass), de a részletek már rád vannak bízva - többé-kevésbé.

 

És még az üzleties megjelenés már jól bejáratottnak tűnő szabályain is lehet javítani, újítani, a napi divathoz alakítani őket. Manapság igen nagy divat a sálak, kendők viselése, nem csak télen, de benti kiegészítőként is. Igazából nem is tudom, mióta lett hirtelen ilyen nagy divat, de nekem is van vagy egy fél tucat "szobai" használatra szánt selyem vagy más könnyű anyagból készült sálam, tehát a standard sálviselés első pontja (legyen sálad) ki van pipálva. De hogyan viseljem? A legkézenfekvőbb és legelterjedtebb módszerek már unalmasak, egysíkúak (úgyis mondhatnám, hogy túl szabványosak). De szerencsére a divatbloggerek segítenek. Az alábbi videón 25 különféle módját látjátok a sál viselésének, hogy úgy legyünk szabványosak, hogy közben mégse látszódjunk egyformának és főleg ne unalmasnak! (Az urak a jó zene és a csinos hölgy miatt nézzék meg a videót!)