Semmirekellők

Én borzasztóan örülök annak a hírnek, hogy a Foxconn végre kirúgja a semmirekellő dolgozóit, szám szerint kerek félmillió főt, akik nem átallanak öngyilkosok lenni, pedig a munkaszerződésükbe is bele van írva, hogy az tilos. Az ilyen embereknek mondhatod, hogy ha öngyilkos lesz, akkor ki lesz rúgva, nem érdekli, mert ezek ilyenek. Mit érdekli őket a cég jóhíre, meg a profit? Önző dögök, akik az egészből csak azt látják, hogy szigorú felügyelet alatt, vakító fényben, havi 207 dollárért kell összerakniuk az iPadet. Nem látnak ezek tovább az orruknál. Kicsikét mostohábbak a munkakörülmények, és már ugrálnak is kifele az ablakon. Felháborító, én mondom. No de végre itt a megoldás! Egymillió ipari robot! Na, azok nem fognak kiugrálni az ablakon!

Én már alig várom, hogy mind a 6 milliárd (akarom mondani 7 milliárd) ember helyett ipari robot dolgozzon. Akkor jön el a kánaán! Mert képzeljétek el, milyen baba lesz, ha csak ülünk otthon az internet előtt az iPaddel meg az iPhone-nal, amiket ingyen kaptunk, alanyi emberi jogon (mert az ember mégis csak többet ér a robotnál, és a robot nem kap sem iPhone-t, sem iPadet, de nem ám, az csak dolgozzon!), a robotok meg güriznek helyettünk a gyárban.

Hogy miért kapja mindenki alanyi jogon a két fenti terméket? Ennek két oka is van.

1. Mivel mindenki robottal lesz helyettesítve, senkinek nem lesz jövedelme, hogy bármit is vegyen, ezért adják ingyen (jófejség rulez!).

2. Valamit csak kell csinálni azzal a tömérdek iPhone-nal meg iPaddel, amit a robotok legyártanak!

Ha valaki a fenti sorokban némi iróniát vett észre, az nem a véletlen műve. Tulajdonképpen olybá tűnhet, hogy embereket robotokra cserélni, akik gyorsabban, tisztábban, pontosabban, visszabeszélés nélkül, állandóan motiváltan dolgoznak, nagyon lean, hiszen egy csomó veszteséget ki lehet küszöbölni, és a lean ugye erről szól, nemde?

Nos, nem. Nem erről szól. A leannek két alappillére az emberek tisztelete és a veszteségek eltávolítása a folyamatokból. Ezen alapelvek közül egyiket sem lehet elhagyni!

Az emberek robotokkal való helyettesítése nem csak hogy nem lean, de nem is menő. És ne feledjük azt sem, hogy már Asimov megalkotta a robotika három törvényét:

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben, vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen. (Mi más a munkanélküliség, ha nem kár?)

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első vagy második törvény bármelyikének előírásaiba.

Vajon megalakult már a Nem veszek több Foxconn-terméket! Facebook-csoport?