Lean otthon: fürdőszoba 2. avagy az idő relatív

Már megint a fürdőszoba van porondon (részben), mivel éppen a napokban olvastam egy cikket, ami valódi fürdőszobai veszteség-kiküszöbölésről szól.

Az angol Thames Water cég, ami egy vízmű, arra buzdítja az ügyfeleit, hogy zuhanyozás közben énekeljenek, mert akkor kevesebb vizet fogyasztanak. Dalokat is ajánlanak ehhez, elsősorban a Beatleséit, mert azok kellően rövidek. A cég szerint, ha Nagy-Britanniában mindenki 60 másodpercet rövidítene a zuhanyozási időn, azzal annyi vizet lehetne megtakarítani, ami Londonnak 2-4 hónapra elegendő lenne.

Nem tudom, kevesebb víz fogyna-e, ha közben énekelnénk, de az biztos, hogy zenehallgatással jobban telik az idő, és egyes tevékenységek, főleg a monoton munkák gyorsabban elvégezhetőnek tűnnek, talán a zuhanyozás is ilyen "munka". Bizonyára te is felfedezted már, hogy ha úgy érzed, lassan telik az idő, akkor kevésbé vagy hatékony, kevésbé tudsz koncentrálni, minden szokásos munka elvégzése tovább tart? A zenehallgatás (vagy éneklés) talán egy jó módszer ez ellen. Sok üzletben talán épp ezért szól zene (hogy milyen zene és milyen hangerővel, arról ne nyissunk vitát), és amikor autógyárban dolgoztam, az összeszerelő-csarnokban is szólt központi hangszórókon keresztül a rádió, és a munkások esküdtek rá, hogy könnyebben és gyorsabban megy így a munka.

Neked mi erről a véleményed?