Lean otthon: egydarabos áramlás a takarékoskodásban

Manapság nem lehet elégszer elmondani, hogy takarékoskodni kell. Igazából nem is kell mondani, mindenki érzi a bőrén ezt a kellést. De hogyan spóroljunk? A lean eszköztár ebben is segít.

Az általános spórolásnak nincs sok titka. Csak arra kell költeni, amire feltétlenül szükség van, és azokból is, ahol lehet és ahol érdemes, olcsóbbat kell beszerezni. Csak gondolj arra, hogy mi volt akkor, amikor még nem volt mobiltelefon? Tévé (sőt hétfőn nem volt adás sem!), autó. Meg voltál nélkülük? Most is megleszel. Ha mégsem, akkor sem kell a legújabb mobil, a legújabb plazmatévé, sem a legújabb autó.

A speciális takarékoskodás esetében, amikor valamire gyűjtesz, azonban jó hasznát veszed, ha a lean one-piece-flow vagy magyarul egydarabos áramlás eszközére gondolsz. Ekkor a folyamaton termékek egyesével haladnak át, a lépések között nincsenek felhalmozódott készletek, az egyes darabok folyamatosan áramolnak a folyamatban, fennakadás nélkül. Ebben a cikkben is írják (bár szerintem a leanről még nem sokat hallottak), hogy hatékonyabban tudsz valamire gyűjteni, ha egyszerre csak egy dologra gyűjtesz. Ha több célt tűzöl ki magad elé, (azaz, a ha egyszerre több terméked van a folyamatban) akkor elveszel a részletekben, nem fogod tudni, melyik cél a fontosabb, melyikre kellene inkább gyűjteni. Nyaralásra vagy új ruhatárra? Dönts, próbáld ki, és számolj be az eredményről!