Részletek

Akár jó hír is lehet, hogy automatizált gyógyszerkiosztási rendszert vezettek be a nyíregyházai Józsa András oktatókórházban.

Az ezt leíró cikkből azonban sajnos pont a részletek hiányoznak. Az kiderül, hogy egy automatáról van szó, ami alig másfél négyzetmétert foglal el, és hogy a gyógyszerfelírást ezentúl is az orvosok végzik, majd a hatóanyag alapján a gép választ egy bizottság által összeállított több száz tételes gyógyszerlistából, a legolcsóbbat kiválasztva. Az egész rendszerben nagyobb súlyt fognak kapni a gyógyszerészek, akik követik a gyógyszer útját a rendszerben.

De, ahogy írtam, a részletek pont hiányoznak. Ha az orvos felírta a gyógyszert (illetve gondolom, a hatóanyagot), mi történik pontosan? A nővérke (vagy a gyógyszerész) bedugja a receptet a gépbe, az meg alul kilöki a gyógyszert, mint a kávéautomata a pénzbedobás után a kávét? Maga a gép tárolja a gyógyszereket? (Másfél négyzetméteren több száz félét...?) Ugyanúgy a nővérkék osztják szét a gyógyszert? A cikkben szerepel egy kép (ld. lent) amin egy zacskó látható névreszólóan megcímezve. Ilyen kis csomagokat ad ki a gép?

Mi lesz ezzel a csomagolással? Megy a szemétbe?

Számtalan kérdésem lenne még, és azok között nem az utolsó, hogy ettől az automatától hogyan függenek a beszerzési árak? Ugyanis a cikk szerint a gyógyszerek beszerzési árának mintegy 20%-át kívánják így megspórolni. Ha jól értem, - és javítsatok ki, ha nem, - a spórolás lényege az, hogy a több ezer tételes (vagyis potenciálisan végtelen) gyógyszerlistáról átállnak a bizottság által kidolgozott pár száz tételes gyógyszerlistára, és abból lehet válogatni. De a lista működne automata nélkül is.

Az további kérdéseket vet fel, hogy mennyiben lesz gyorsabb a rendszer, ha az orvos után még egy gyógyszerésznek is jóvá kell hagynia a felírt adagot. Bár igaz, hogy a cikkben sehol nincs szó arról, hogy a rendszer gyorsabb lesz, csak arról, hogy olcsóbb.

Lehet, hogy igazából az a baj, hogy szakmai részleteket várok egy nagyközönségnek írt tájékoztató cikktől?