Versenyelőny

Azt írják ebben a cikkben, hogy "a cégek jelentős része a hatósági előírások kijátszásával, bejelentés nélküli munkaerővel, a védelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni."

Ahogy a legnagyobb munkaügyi bírságokat kapott cégek listáját elnézem, van köztük egy-kettő, ami fennen hirdeti, hogy náluk a legnagyobb érték az ember.

Talán még a leant is "bevezették" némely helyen. Vagy inkább nem, mert ahol a védelmi előírások mellőzésével kívánnak versenyelőnyhöz jutni, ott biztosan nem lean semmi, még papíron sem. Papíron leannek lenni amúgy sincs semmi értelme, hiszen a lean nem ISO szabvány, nem HACCP, aminek a meglétét ellenőrzik, vagy auditálják.

A leannek az a lényege, hogy belső késztetésből állsz neki csökkenteni a veszteségeidet, mert az NEKED jó, és nem az auditoroknak (és persze a vevőidnek is jó, de még mennyire!). A lean életmódra való áttérésért nem adnak oklevelet, se plecsnit. Eredménye viszont a céged jobb közérzete, olcsóbb termelés, szolgáltatás, a folyamatos és gyorsabb munkavégzés lehetősége. Ahogy a sovány ember energikusabb és jobban érzi magát a kövér embernél, úgy energikusabb és érzi jobban magát a karcsú cég a kövér cégnél. És EZ az igazi versenyelőny.