Hiány

Holden arról írt a minap, hogy annak ellenére, hogy a szocializmussal véget ért a hiánygazdaság, mégis mintha egyre több hiány lenne mindenből, minden téren. Nincs elég igazi szolgáltatás/termék, nincs elég információ, nincs elég hely, nincs elég adat, nincs elég pénz, ember, paripa.

Holden azt is mondja, hogy ez őt meglepi, mert azt hitte, hogy a kapitalizmus az olyan jó kis dolog. Szerintem rosszul hiszi. Már a kapitalizmus alapfeltevése, legalábbis az, amit ma hangoztatnak, hogy ti. a gazdaság létéhez, prosperálásához szükség van az ún. "fenntartható fejlődésre", hibás. Ugyanis a fejlődést csak mennyiségben méri, és nem minőségben, élhetőségben, boldogságban, egészségben, "élet értelmében".

Márpedig akármekkora is a Föld, akármekkora a víztartalék, a kőolajtartalék, a levegőtartalék, az akármilyentartalék, előbb-utóbb elfogy. No, akkor lesz majd csak hiány. És akkor lesz majd csak igazi igény a leanre. De félek, hogy akkor már késő lesz. Meg különben is, egyszerűbb lesz majd háborúzni. Meg többet is hoz a konyhára. Egyeseknek legalábbis.

Milyen jó, hogy én ezt már nem érem meg... Nem érem meg? Remélem, hogy nem...

Hát ezért is próbálom már most terjeszteni a lean szemléletet.