A jidoka életet menthet

Halálos munkabaleset: beton járólapokat készítő gépsor zúzott össze egy munkást.

Erről az esetről többet nem tudni, és mivel külföldön történt, valószínűleg nem is fogunk többet tudni. Azonban egy dologra rávilágít. A lean több eszközének az alkalmazására nem csak azért van szükség, hogy kevesebb legyen a veszteség a folyamatban és nagyobb hatékonyságot és profitot érhessünk el, hanem azért is, hogy akár életet mentsünk vele.

Nem ismerem az ilyen járólapokat készítő gépek működését, de biztosan lenne rá mód, hogy valami olyan jidoka megoldást építsenek bele, ami hiba esetén automatikusan leállítja a gépsort. A hiba pedig ebben az esetben az ember gépbe (gép alá?) kerülése. Egyáltalán hogyan kerülhet a géphez ilyen veszélyes közelségbe ember, vagy pláne bele a gépbe, miközben a gép még működik?

A vizsgálatot végzők álláspontját sem értem, hiszen azt írják a cikkben, hogy ha kiderül, hogy a cég a felelős a balesetért, akkor meg fogják büntetni. Ki más lenne a felelős? A cég, a menedzsment dolga, sőt felelőssége olyan megoldásokat alkalmazni, hogy ilyen baleset ne fordulhasson elő. Akár jidokával is. Sőt, igazán csak azzal lehet megelőzni őket.