A baltás gyilkostól az 5 miértig

Tegnap kellett volna posztot írnom, de az egész napom elment azzal, hogy baltás gyilkosokat és gázzal öngyilkosságot elkövetőket kerestem a neten. Sajnos, találtam is. Hogy miért kerestem ilyen szörnyű témákat? Igazából az érdekelt, hogy a baltás gyilkosságok és gázzal elkövetett öngyilkosságok után az adott ország kormányzata vajon le akarta-e állítani a baltagyártást és a gázszolgáltatást? Erre azonban semmilyen adatot nem találtam.

Viszont arra igen, hogy a hetekkel ezelőtti londoni zavargások után a brit kormány megvizsgálta annak a lehetőségét, hogy hogyan lehetne a jövőben megakadályozni, hogy a zavargók a közösségi oldalakon keresztül tartsák egymással a kapcsolatot. Összeültek az érintett weboldalak képviselőivel, hogy megvitassák, hogy "helyes lenne-e megakadályozni a kommunikációt ezeken a weboldalakon, ha tudjuk, hogy ott erőszakra, rendbontásra és bűncselekményekre buzdítanak".

Szerencsére arra a következtetésre jutottak, hogy nem lenne helyes. Azonban a lean szemszögéből nem is ez a végeredmény a lényeg, hanem az alapkérdésre (Miért kezdtek el zavarogni az emberek?) adott hibás válasz (A Blackberry, a Twitter és a Facebook miatt).

A leannek van egy problémák okát feltáró eszköze, az 5 miért. Ennek az a lényege, hogy egy problémát látva miérttel kezdődő kérdéseket teszünk fel mindaddig, amíg rá nem jövünk a probléma gyökérokára. Bizonyára sokat oktatját a megfelelő kérdésfeltevést, de - ahogy a fenti angol példa is bizonyítja - a megfelelő válaszadást is oktatni kellene. Így nem csupán tüneti kezelést tudnánk adni egynémely problémára, hanem valódit. Az angol zavargások terjedésének ugyanis nem a Twitter, a Facebook vagy a Blackberry az oka, hanem az emberek elégedetlensége, ami a közösségi oldalak nélkül is létező probléma.