Mi a bürokrácia?

A hír: Ezer embert küldhet el a honvédség

Valami ebből a hírből már megint hiányzik. Mi lehet az? Az meg van, hogy nagy a bürokrácia, ezért ésszerűsíteni kell. Az is meg van, hogy emiatt elküldenek 1000 embert. Az is meg van, hogy ebből hányat küldenek nyugdíjba, hányat szerveznek át és hányat rúgnak ki, akarom mondani hányan "válnak ki a rendszerből és keresnek a szabad munkaerőpiacon állást". Az is benne van, hogy minderre még az idén sor kerül. Sőt, még az ilyenkor elmaradhatatlan cáfolat is bekerült a hírbe.

De valami mégis hiányzik... Hopp, meg van!

Az hiányzik, hogy mi lesz azután, hogy 1000 ember nyugdíjba ment, átszerveződött esetleg kikerült a rendszerből a szabad munkaerőpiacra.

Ugyanis van egy rossz hírem: az ésszerűsítés nem azt jelenti, hogy kirúgunk x darab embert, és onnantól halleluja, már kisebb is a bürokrácia!

A bürokrácia ugyanis folyamat. És amíg a folyamatot nem ésszerűsítik a létszám helyett, addig édes mindegy, hogy a folyamatban ezren dolgoznak vagy tízen. Legfeljebb csak a bérköltség csökken, de a bürokrácia marad. Attól nekem nem kell kevesebb pecsétet beszerezni a kérvényemre, hogy Micikét és Gizikét kirúgják bürokrácia-felszámolás címén.

Kedves Honvédség és Kedves Minden Olyan Cég, Ami Ésszerűsítés Címén Azonnal Gondolkodás Nélkül Létszámleépítést Hajt Végre! Hogyan tetszenek a folyamataikat átalakítani, hogy tényleg kisebb legyen a bürokrácia?

Ha ezt leírnák, na, az lenne az igazi hír!