Kalandozások az Ohno-körben - már 2011 óta

7 veszteség

Munkaerő-toborzás A3-as méretben

Most kivételesen egy fordítást olvashattok, és nem a véleményemet a Dolgokról. A lean.org oldalon jelent meg egy cikk Gavin Martin tollából arról, hogyan lehet az A3 módszert alkalmazni munkaerő-toborzási problémákra. Az eredeti cikket itt olvashatod: Using A3 Thinking to Solve Recruiting Problems

Az A3 módszert sok, különféle probléma megoldására használják a munkahelyeken, de a munkaerő-toborzási gondok valószínűleg nem szerepelnek köztük. A Lean Post meghallgatta Gavin Martin sztoriját arról, hogyan használta ő a módszert arra, hogy költséges toborzási problémákat oldjon meg a saját szervezeténél.

Mi volt az a probléma, ami szükségessé tette az A3 módszer alkalmazását?

Egy csomó nyitott pozíciónk volt, amit nem tudtunk betölteni. Ez a szám egyre csak nőtt, és ez nagy gondot okozott, mert ezeket a pozíciókat a klienseink engedélyezték. Így minden nappal, amíg a pozíció nyitott maradt, bevételeink maradtak el.

Miért választottátok az A3 módszert a probléma megoldására?

Eredetileg a toborzási vezetőnk táblázatokat és a Gmailt használta, hogy folyamatosan követni tudja a nyitott pozíciókat. Így hát általában tudta, mely pozíciók nincsenek még betöltve, de nehéz volt minden egyéb dolgot nyomon követnie. Ez nem volt megfelelő alap arra, hogy megtudjuk, hol is kezdjük a problémamegoldást. Azért javasoltam neki az A3 módszert, mert jól ismertem, hiszen a múltban már sokszor és sikeresen használtam. Elmondtam neki, hogy az A3 nem csodaszer, inkább egy gondolkodásmód, ami megmutatja, mi is a probléma és aztán felállítunk egy hipotézist hogy olyan eredményre jussunk, amit keresünk. Ő addig nem is hallott az A3-ról, de nyitott volt az új technika iránt.

Miután a toborzási vezető nem ismerte az A3 módszert, hogyan álltatok neki?

Az egész eljárás alatt coachként vezettem, és az 5 miért módszert is alkalmaztuk, hogy megtaláljuk a probléma gyökerét. A célom az volt, hogy mentoráljam őt. Az A3 arról szól, hogy jelentőségteljes vitát folytassak valakivel, és nem arról, hogy megmondjam neki, mit csináljon. Az nem mentorálás, az vezetés, és a vezetés nem járul hozzá semmivel sem a másik fél profivá fejlődéséhez.

Nézzük meg közelebbről az A3-at magát. Mi volt a cél, amit el akartatok érni?

Hogy minél több "A típusú" munkatársat tudjunk felvenni, vagyis olyanokat, akik a felső 10%-ában vannak a tehetségek azon eléhető körének, akik hajlandóak elfogadni a mi speciális ajánlatunkat. Ezen kívül le akartuk rövidíteni a toborzásra fordított időt legfeljebb 10 napra, és növelni a bevételeket.

Hogyan értékeltétek a jelenlegi helyzetet?

Több dologra bukkantunk rá. 

- nem volt cső a jelöltekkel / nem voltak jelöltek a csőben

- a nyitott pozíciók miatt bevételt vesztettünk

- a reaktív jellegű toborzás a nem megfelelő jelölteket eredményezhet

- ad hoc folyamatok

- a nem teljes pozíció leírások oda vissza vándorolnak a toborzás és a menedzsment között

- nem volt leírása az ideális jelöltnek

És ekkor hogyan láttátok, mi okozta azt, hogy a pozíciókat olyan sokáig nem tudtátok betölteni?

Több dologra jöttünk rá, de a legfontosabb az volt, hogy kiderült, hogy nincs standardizálva a toborzási folyamat. Egy olyan mechanizmusra volt szükségünk, ami segítségével megfelelően meg tudjuk adni az álláshirdetésben az olyan fontos információkat, mint a munkakör, a munkakörnyezet (pl. vevő, csapat, a szerződés részletei),  a fizetésről. Arra is szükségünk volt, hogy megtaláljuk a módját a jelöltek értékelésének

 We also needed a way to assess candidates relative to their peer group’s size and talent that was substantial enough to allow for the application of selection criteria.

What countermeasures did you implement?

 

Melyik ismerősöd ismeri Orbán Viktort személyesen?

Egyik sem? Tévedsz!

Egy nagyon érdekes rendezvényen voltam, ahol álláskeresőben lévő embereknek tartott előadást Szvetelszky Zsuzsa hálózatkutató, szociálpszichológus, az ELTE oktatója. Közvetlen hangulatú előadás volt, amin nagyon sok érdekesség és megfontolandó jótanács elhangzott, mi több, a résztvevők személyre szabott ötleteket kaphattak Zsuzsától. Az előadáson ez a 10 dolog volt a legérdekesebb, leghasznosabb:

Tovább olvasom

Tényleg csak 35 év alattiak dolgoznak az irodaházakban?

Amikor elhatározzuk, hogy lemegyünk a gembára, vigyázni kell, hogy a megfelelő gembára menjünk le. Vannak ugyanis helyzetek, amikor azt hihetjük, hogy a megfelelő gembán vagyunk, sőt olyan helyzetek is vannak, amikor azt hihetjük, hogy elég, ha a gembát csak egy bizonyos távolságra közelítjük meg, és az máris elég a megfelelő információk begyűjtésére és az azokból való megfelelő következtetések levonására. De mi is az a gemba?

Tovább olvasom

Addig nyújtózkodj, amíg el nem tudod olvasni a menetrendet!

Nem először tapasztalom azt a jelenséget, hogy a BKV menetrendjei fordított sorrendben van kirakva a buszmegállók oszlopaira. Felül a nappali menetrend(ek), alul az éjszakai járatok menetrendje, mint a képen. Hogy ez miért baj? Azért, mert sok esetben az éjszakai járaté van szemmagasságban, a nappaliaké pedig fent az egekben, hogy csak látcsővel lehessen leolvasni az indulási időket. Pedig szerintem a nappali járatok menetrendje a fontosabb. Mit gondoltok, miért rakja ki ilyen furcsán a BKK/BKV a táblákat?

menetrend.JPG

De mi legyen a függőkkel?

A Wikimédia Magyarország Egyesületnek, aminek tagja vagyok, bérelt helye van a Kaptár közösségi irodában. Ott lőttem ezt a képet. A rendszer nem rossz, de mit kezdjünk a kávéfüggőkkel, akik miatt gyakran kell(ene) cserélni a lapot - és így pazarolni az erőforrást? Ötletek?

kaptar.JPG

A HR szakma szupertitkos módszerei új munkatársak kiválasztására

Érdekes előadásokat hallgattam meg a minap álláskeresés témában. Az előadók mind profi HR-szakemberek voltak.

Az első ilyeneket mondott: "...ez afféle mass social broadcast, hogy szabadon fogalmazzak...", meg "...a LinkedIn lehet egy job dating site..." és "...a karrierépítő blog egy candidate hub..."

Tovább olvasom

Mit mondott Agatha Christie a női munkáról és a házasságról?

Ezen a blogon nem mindig a leanről van szó. Tegnap írtam Agatha Christie-ről, mint lean gondolkodóról. Christie (aki 1890-ben született és 1976-ban halt meg) írt a nők helyzetéről is, a munkában és a családban elfoglalt helyükről és szerepükről, arról, ahogy a házasságról gondolkodtak. Ebből jön egy részlet:

Tovább olvasom

Még vannak Early Bird jegyek a Leaning Together konferenciára!

Szeptember 24-én tartja a BME Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszéke a Leaning Together konferenciát Budapesten.

A konferencia egész napos, reggel 8 órától 16.30-ig tart. Rengeteg izgalmas téma lesz terítéken, például mikrovállalkozások adminisztratív folyamatainak fejlesztési lehetőségei, fehérneműgyártás folyamatának fejlesztése, vagy az egyik legérdekesebb, a lean alkalmazása az építőiparban.

A hosszú nap során persze lesz ebéd- és kávészünet is.

Ha mindenképpen szeretnél ott lenni, most itt a remek alkalom, hogy ezen a héten még kedvezményesen vehess jegyet. Részletek és regisztráció a konferencia honlapján: innolog.hu

 

Címkék: konferencia lean

Unatkozni fogsz holnap? Gyere inkább kirándulni!

Ne feledd, holnap 09:30-tól kirándulunk a Remete-szurdokba és Nagykovácsira, találkozó a máriaremetei kegytemplomnál, kedden (4-én) pedig játszunk egy Gazdálkodj okosant! a Board Game Caféban 18:00 órától. Ez utóbbira mindenképpen jelezd előre a részvételed hétfőig, mert csak legalább 2 jelentkező esetén foglalok asztalt!

A hőguta hatásos ellenszere: a mise! Avagy 9 miselátogatási tanács ateistáknak

Nemrég írtam, hogy hirtelen ötlettől vezérelve - életemben másodszor - elmentem misére a gellérthegyi Sziklatemplomba. Ott nem csak az igét szívtam magamba, de azt is észrevettem, hogy milyen kellemes bent az idő, ugyanis kint ezerrel tombolt a kánikula. Ekkor jutott eszembe, hogy ha már vasárnap nincsenek nyitva azok a jó kis légkondis boltok, akkor a templom is megteszi hűsölés céljára.

Tovább olvasom

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu