Paraszt a könyvtárban

A könyvtárba nem csak kiművelt emberfők járnak, hanem olyanok is, akik nem tudják, mi az illem és a mi a tisztelet. Őket szokták egyszerűen "parasztnak" hívni. Alább következik egy történet arról, hogyan viselkedik a paraszt a könyvtárban. A történet megértéséhez szükséges az alábbi rövidítések ismerete, valamint annak tudatosítása, hogy a jelenet v-é-g-t-e-l-e-n-ü-l l-a-s-s-a-n játszódik le:

* PÖRR: A könyvtáros pörget egyet (vagy előre, vagy hátra) az anyuka által neki átadott legalább 5 cm vastag lakcím-, TAJ- és adókártya gyűjteményben. Lassan. Nem gyorsan: lassan.
* LE ill. FEL: a könyvtáros, lebiccentve a fejét, kinéz a monitorra vagy a kuncsaftra a szemüvege fölött, illetve állát felszegve, kinéz a monitorra vagy a kuncsaftra a szemüvege alatt. Lassan.
* CSUSSZ: az egér egyszeri enyhe megmozgatása. Nagyon lassan.
* PLIM: a folyamat értékteremtő művelete: amikor a könyvtáros adatot visz be a gépbe, azaz 1 ujjal lenyom 1 db billentyűt.

A történet szereplői: Könyvtáros, Anyuka és Gyerekei (3 db), Szilvi az őrmester, és a Paraszt.

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, információs pult, ahol legalább négyen szoktak az ügyfelek rendelkezésére állni, de most csak a Könyvtáros van bevetve.

A Paraszt megközelíti a pultot, ahol Anyuka és Gyermekei éppen ügyet intéznek Könyvtárossal. Mivel a többi hadállás üres, Paraszt beáll Anyuka mögé. Éppen egy ügyintézés közepébe érkezett. Anyuka már elfáradhatott, mert guggol a pult előtt, gyerekei rajta lógnak.

Könyvtáros: ... és ez a születési neve is? LE
Anyuka: Igen. Sokan megkérdezik.
Könyvtáros: Nem csodálom. A lakcímkártyán nem ugyanaz a cím van. PÖRR.
Anyuka: Hát képzelje, nem akarták kiállítani, mert ...[Paraszt itt elmélázik, és csak arra kapja fel a fejét, hogy] PLIM.
Könyvtáros: CSUSSZ. PÖRR. CSUSSZ. PÖRR. PÖRR. Ilyen volt nekem is. Az önkormányzathoz kellett PLIM bemenni. FEL. LE. PÖRR. Ott intézték el, hogy legyen lakcímkártyája. PÖRR.
Paraszt: Elnézést, nincs több ügyintéző vagy valaki?
Könyvtáros: LE. Csak én vagyok! A többiek hátul vannak! PÖRR
Anyuka: De azért jó lesz így?
Könyvtáros: PÖRR. PLIM. CSUSSZ. Megoldjuk. Az önkormányzatnál azt mondták, FEL, hogy kiállítják a lakcímkártyát, PÖRR, de jó lenne, PÖRR, ha a gyerek tényleg ott lakna. PLIM. Majdnem egy hónapot kellett várni rá!

Paraszt tüntetőleg körbenéz az előcsarnokon, megszemléli a plafont, a büfében étkezőket, széttárja kezét, egyszóval tapló módon testbeszédi üzeneteket küld a könyvtáros felé, hogy az lássa a szegény paraszt nyomorúságát.

Anyuka: Az iskola miatt nem mindegy, hova van bejelentve a gyerek. De a hónapos várakozás nekünk is meg volt. Ki is voltam akadva. Mit tart ezen egy hónapot?
Könyvtáros: LE. PÖRR. Nem. PLIM Tényleg döbbenet, mennyit elvacakolnak egy ügyintézésen. FEL. PLIM
Anyuka: Meddig lesz érvényes az olvasójegy?
Könyvtáros: Az attól függ. CSUSSZ. Ez a harmadik gyerek lakcímkártyája? LE.

A Paraszt sírva fakad. Majd megembereli magát és...

Paraszt: Elnézést, lehetne a lakcímkártyás beszélgetést máskorra halasztani? Sietnék.
Könyvtáros: Nem beszélgetünk! Dolgozok! PLIM!
Paraszt: Bocs, hogy élek.

Anyuka: Igen. Ja nem, ez a Jucié, de ő a második. Ő [az egyik gyerekre mutat] a harmadik.
Könyvtáros: Őt már lehet, hogy felvittem. LE. Mi a neve?
Anyuka: Gézuka.
Könyvtáros: CSUSSZ. FEL. PÖRR. CSUSSZ. PÖRR. PLIM. CSUSSZ. PÖRR. Nem, őt még PÖRR, nem vittem fel. LE. FEL.

Paraszt: Khm. KHM! KHHHM!

És ekkor feltűnik végre Szilvi, az Őrmester.

Könyvtáros: Szilvi! Gyere ide, ez a hölgy [mutat a parasztra, mint egy marék kukacra] már nagyon ideges, már nem tud várni. PÖRR.

Szilvi: Mit óhajt?
Paraszt: 40 forint késedelmi díjat fizetnék be.
Szilvi: Leadta a könyvet?
Paraszt: Nem, mert...
Szilvi, keze megáll a levegőben: Le kell adni! Addig nem lehet befizetni! És kölcsönözni se!
Paraszt: A terminálon hosszabbítottam meg a könyveim, és akkor írta ki, hogy mivel tegnap lejárt, 40 ft késedelmi díjam van. De meg tudtam újra hossza...
Szilvi: Az nem lehet!
Paraszt: De. - Megnézi, tényleg lehet.
Szilvi: Máskor hozza vissza a könyvet, ha lejár!
Paraszt: Igenis, kérem.

Fizetés utáni távozásnál Paraszt azt látja, hogy a Könyvtáros éppen ott tart, hogy PÖRR. Anyuka még mindig guggol, a gyerekek pedig már a padlón ülnek, elcsigázva.

Ha a paraszt leannel foglalkozna, akkor most sok mindenen elgondolkodna. De ő csak egy paraszt, így hát csak csendben elvonul, és elhatározza, vesz néhány illemtanleckét.