Óriások

Munkámnál fogva járok gyárakba. Ma, 2014-ben, meglep, hogy még a legmodernebb gyárak is tele vannak óriásokkal: óriási méretű műszerekkel.

Voltam például egy olyan helyen, ahol azt kell ellenőrizni, hogy egy potméter helyesen működik-e. Ehhez a kb. 3x5 cm-es potmétert be kell dugni egy készülékbe, ami olyan 25x25x15 cm-es. Ez még nem az óriás kategória, de azért elgondolkodtató, hogy egy olyan műszernek, aminek egyetlen funkciója van, miért kell ekkorának lennie? Hasonlítsd össze egy okostelefon méretével, amin nem csak a netet éred el, de akár még telefonálni is tudsz!

De ott van az összes többi műszer. A szenzorokat, amiket ma már nagyon sok helyen használnak, fél ruhásszekrény méretű asztal-műszer kombináción ellenőrzik. Ahol műszereket szerelnek össze, azokat rákötik más műszerekre, hogy lássák, a gyártandó műszer megfelelő-e. Az ellenőrző műszer legalább akkora, mint egy bőrönd (nem beszélve az ellenőrzendőről)... sorolhatnám napestig.

Csak nekem furcsa, hogy a manapság arra kell a legtöbb hely egy üzemcsarnokban, hogy el lehessen helyezni a műszereket?

A kép a régiműszerek oldalról való, de a mai műszerek is ekkorák, legalább, ami nem csoda, hiszen sok még a 80-as évekből maradt ránk. Az alapvetően jó dolog, hogy ilyen régi műszereket is használnak még, ha jól működnek. A furcsa az, amikor újonnan épült gyárak (nemegyszer "nyugati" technológiával) is ilyen hatalmas méretű műszerekkel vannak felszerelve. Mit gondoltok, mi ennek az oka?