Te melyik volt munkatársadra vagy büszke?

Bloggertársam, Zooey hívta fel a figyelmem egy "back office" videóra, amit az egyik Barcelona meccsen forgattak. A videóból kiderült, hogy nem csak arra ügyelnek, hogy a csapat játékosainak a felszerelése rendben várja a csapattagokat, mindenkinek a saját helyén, hanem arra is, hogy a csapatszellemet erősítsék, és büszkévé tegyék a játékosokat arra, hogy a Barcánál focizhatnak. Ez utóbbit úgy érik el, hogy az öltözőszekrényre nem csak annak a játékosnak a neve van kirakva, akié éppen a szekrény, de mindazoké is, akik valaha használták azt.

Már régóta gondolkodom azon, hogy a cégeknél miért nincs dicsőségfal. Igen, tudom, egyes helyeken van A hónap dolgozója és Az év dolgozója, de ezek a címek egy idő után inkább cikik lesznek, mint igazán kívánatosak vagy büszkeségre okot adóak.

Én amúgy is másra gondolok. Arra, hogy - úgy is mint Wikipédia-szerkesztő - hány és hány híres ember életrajzában írtam-olvastam, hogy pályáját itt-és-itt kezdte mint segédakármi, amiből aztán egészen a híresemberségig vitte. Vajon azokon a helyeken, ahol az illető segédakármi volt, büszkék voltak rá, hogy híres ember lett? Dicsekedtek vele az új belépőknek, hogy a híresember valamikor náluk dolgozott?

Persze, kevés gyári munkásból lesz híres ember. De - ha már a munka világáról beszélünk - miért ne lehetne dicsőség egy cégnek az, hogy bár Micike nálunk még csak kontrollerasszisztens volt, de tőlünk ment át a Borzasztóan Híres Céghez pénzügyi igazgatónak? Vagy Béci nálunk kezdte a szakmát mint mezei programozó, ma pedig már a HVG-ben virít a startupjával, mint az Év Menő Fiatal Vállalkozója?

Tudom, azért nem szerepelnek ezek az emberek a dicsőségfalon, mert nem voltak lojálisak. Esetleg egyenesen árulók voltak. Gazul elhagyták a céget, cserbenhagyták a tulajdonosokat a maguk önző, egyéni céljaikért. Mi beléjük öltük a sok pénzt, ezek meg leléptek az első adandó alkalommal. Fuj.

Csak azt nem értem, hogy ha Riquelme, Abidal, Bronckhorst mind elhagyták a Barcelonát, akkor az ottani tulajok miért olyan hülyék, hogy még mindig kint hagyják az öltözőszekrényen ezeknek a nem lojálisaknak a nevét, ahelyett, hogy még az évkönyvekből is kikaparnák a nevüket?