I don't want your fucking app!

Ezt a csúnya mondatot nem én mondom, hanem Terence Eden, aki a SocialTimes.hu cikke szerint külön mikroblogot indított a sok kéretlen okostelefon-applikáció okozta frusztrációja levezetésére.

Edennek ugyanis az a problémája - és talán még sok más embernek is - hogy egyes weboldalak nyakra-főre a felhasználóra akarják tukmálni az appjaikat, akik aztán a végén ki sem tudnak igazodni a sok kéretlen alkalmazás között.

A lean ugye azt mondja, hogy az egyik veszteségfajta az, amikor jobban megmunkálunk egy munkadarabot, mint azt a vevő igényelné. Véleményem szerint az a helyzet, amikor a felhasználóra túl sok applikáció zúdul, amiket nem igényelt, az szintén ebbe a veszteségfajtába esik (és persze a túltermelésbe is). Kérdés, tud-e ezzel a helyzettel mit kezdeni a lean módszertan? Könnyű lenne azt mondani, hogy a lean ennek a problémának a megoldására nem alkalmas, hiszen a gyártókat afféle egymástól független individuumokként kezeli, azaz megmarad az adott gyárkapun belül. X cég, Y cég és Z cég külön-külön lehet, hogy nem munkálja meg jobban a termékét a vevő által elvártnál és nem gyárt belőle készletre, de lehet, hogy közben a vevő a három különböző cég 3 különböző termékét már túl soknak érzi, hát még ha bejön  a piacra ugyanarra a termékre 5-10 további cég! Az appokkal még inkább ez a helyzet, hiszen azokat - amennyire én tudom - nem nagy cégek készítik, hanem nem egy esetben magánszemélyek, vagy mikrovállalkozások, ráadásul nem százával, de ezrével!

A "bőség zavara" is veszteség tehát, és ez ellen csak a lean kiterjesztésével lehet védekezni, amikor majd egy-egy cég nem csak azt nézi, hogy az ő terméke mennyire felel meg a vevőnek, figyelmen kívül hagyva, hogy más cégek hasonló termékei is akár ezrével lehetnek a piacon, hanem azt is nézi a cég, hogy a vevőnek szüksége van-e az 1001. hasonló termékre?

Mikor jön el ez a világ? Nagyjából akkor, amikor a környezetvédelem is átlépi majd a határokat, és az emberiség tényleg rájön, hogy a folyók szennyezése, a levegőszennyezés nem áll meg az országhatárnál, mint ahogy a túltermelés és a túlzott megmunkálás sem áll meg a gyárkapunál. Vagyis soha. :) 

(Ez a kedvencem Terence Eden kifakadásai közül. Lehet ezt még tovább fokozni? Nem, nem a fuckingok számának növelésére gondolok. :Đ)