Végre feltalálták a virtuális sorbanállást

Itt a róla szóló cikk. Nem tudom, mit gondoljak az ilyen fejlesztésekről. Sok értelmét valóban nem látom annak, hogy egy virtuális 3D-s térben ugyanúgy sorba álljak egy pultnál, mint ahogy a valóságban tenném. Ha pedig azt az indokot veszem alapul az ilyen terek megalkotása melletti érvként, hogy a kezdő netezők nehezen igazodnak ki a 10 főmenü 26 almenüje között, ezért kell nekik létrehozni ilyen virtuális tereket, akkor arra azt mondom, hogy így a kezdő netezők sosem fognak hozzászokni a főmenü-almenü rendszerekhez. Egy régi eset jut erről eszembe, még Ráth-Végh István egyik könyvében olvastam, hogy valahol bevezettek valami új pénzt, és kiadtak egy rendeletet, hogy a nép a régi pénzben számolhasson addig, míg az újat meg nem szokja. De mikor szokja meg az újat, ha mindig a régiben számol? A lényeg szerintem ott van, hogy az embereket kell megtanítani a logikus gondolkodásra, ehhez kapcsolódóan logikus (had ne mondjam, hogy veszteségmentes) rendszereket kell kialakítani, és nem azon gondolkodni, hogy a mostani, nem túl hatékony, nem túl egyszerű rendszereket hogyan lehetne vizualizálni, mert ezekhez vagyunk hozzászokva.

További érvként hozzák fel, hogy a virtuális terekkel egy csomó kiadást meg lehet spórolni, pl. fűtési költségeket. Csakhogy ezeket a virtuális tereket jelenleg valódi épületek után készítik el, azaz például a cikkben említett budaörsi hivatalt hozták létre virtuálisan. Ha nincs valódi tér, akkor mit modelleznek le? És ha nincs valódi tér, amit az emberek ismernek, mert már jártak ott, akkor mennyiben segíti ez a kezdő netezőket? Nem beszélve azokról, akik még sosem jártak a mintául szolgáló valódi hivatalban.

Egy előnyét viszont látom a rendszernek: végre jó csajként jelenhetek meg a többiek előtt. A bemutatott videóban ugyanis egyetlen öreg, kövér, csúnya embert sem láttam, csupa "szép" avatár volt látható... Bár hülyén fog kinézni, ha ez a sok szép ember majd a virtuális térben szidja egymást és az ügyintézőt valós időben, hogy lassú az ügyintézés és sokat kell várni. :)

Neked mi a véleményed?